2017 en llibres: recomanacions de Nadal

2017 en llibres recomanacions de nadal nurcosta

Si hem de pujar a la nòria de les compres, que sigui amb cultura i llibres. Nadal és dels moments més emocionants per què es poden compartir les lectures en veu alta i en família.

Tinc una bossa plena de recomanacions, que no necessàriament són de llibres que han sigut publicats aquest any, sinó que són títols que casualment he llegit el 2017.

No li veig el sentit de limitar les recomanacions de llibres temporalment, però en canvi, no veig cap problema en limitar-los per el meu propi filtre de m’agrada-no m’agrada, i aquí destaco els que més m’agraden i que crec que poden ser d’interès per a vosaltres  i els vostres coneguts.

M’atreveixo a fer recomanacions en anglès perquè segurament no trigaran gaire a traduir-los al català tot i que també animo a llegir obres en l’idioma original i que no necessàriament han sigut llibres destacats a les llibreries.

Si heu tingut bones experiències amb les recomanacions que he fet anys anteriors, ja sigui en posts (com m’ho currava, amb llumetes i tot) o vídeos (que algun cop m’he atrevit a fer, com aquest i aquest) aleshores, no tindreu cap problema amb les següents, tot i que podreu veure que els meus gustos van canviant amb l’edat:

1. Ha sigut l’any de les memòries. En anglès, recomano les següents: Vladimir Nabokov és un geni: Speak, Memory és el paratge sensorial més poblat que pots trobar-te al món de les autobiografies. La segueix Walk Through Walls de Marina Abramovic i Theft by Finding de Sedaris. En català: F de Falcó d’Helen Macdonald sobre el dol, la naturalesa animal i la solitud. Helen investiga i ensinistra el seu propi falcó per intentar veure a través dels ulls de l’animal. L’amor que sent pel falcó és… llegiu-lo. El castillo de cristal de Jeannette Walls, devastador. 

2. També m’he aficionat a la narrativa juvenil. Recomano a grans i petits llegir Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada de Sherman Alexie (està narrat com si tinguessis el Queco Novell a dins del cap), Momo de Michael Ende que tothom haurà llegit però jo l’he descobert enguany, és un bon regal per a nens per mirar el temps amb més valor. Coraline de Neil Gaiman. I Estás ahí Dios? Soy yo, Margaret de Judy Blume. 

3. Contes. Realisme màgic o relats absurds per a adults: La intimitat de les bèsties de Joan Jordi Miralles (Insular i Exorcisme, dos contes magnífics). Tinc pipí i altres contes de Nur Costa (ho havia de fer). George Saunders: qualsevol llibre d’ell, un cuentista que domina els contes d’una manera que no he vist mai, per com juga amb el llenguatge. Ha guanyat el Man Booker Prize d’aquest any amb una novel·la que ara en parlo. I per acabar, The complete stories of Leonora Carrington o qualsevol cosa que aquesta dona hagi publicat, una mestra.

4. Narrativa. La mort i la primavera de Mercè Rodoreda que d’acord, d’aquest n’heu sentit a parlar, però és que és magnífic. Quina injustícia que hagi estat tants anys a l’ombra: realisme màgic pur. Las señoritas de escasos medios de Muriel Spark, l’autora infal·liblement divertida. I Lincoln in the Bardo de George Saunders: és un autor que m’estimo perquè ens ensenya com escriure en nous formats, en pensar més enllà, i es nota que respecta el temps dels lectors donant importància als silencis i a cada frase que escriu.

I amb això acabo.

Però per no deixar mal gust de boca, faré una tómbola exprés, perquè si. Hi ha milers d’autores que trenquen esquemes i molen molt i entre elles: Natalia Ginzburg, Jenn Díaz, Han Kang, Lionel Shriver, Carson McCullers, Idra Novey, Tina Vallès, Susan Sontag.

La resta de llibres que he llegit els podeu veure al meu perfil de Goodreads, amb la puntuació corresponent que he donat a cadascun, en la majoria de casos.

A llegir! :)